Miksi sinivalon filtteröinti illalla on tärkeää?

Miksi sinivalon filtteröinti illalla on tärkeää?

Sinivalolle altistuminen ilta-aikaan on jatkuvasti kasvava ilmiö. Tällä altistumisella on lukuisia haittavaikutuksia mm. terveyteen ja tehokkuuteen. Tässä blogissa käymme läpi syitä, miksi sinivalolasit ovat tärkeitä erityisesti iltaisin ja miten ne voivat auttaa parantamaan sekä unenlaatuasi että yleistä hyvinvointiasi.

 

Mitä on sinivalo?

Sinivalo on osa näkyvää valospektriä, jota erityisesti digitaaliset laitteet, kuten tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet, säteilevät. Vaikka sinivalo itsessään on luonnollinen ilmiö, liiallinen altistuminen sinivalolle digitaalisista lähteistä, varsinkin ennen nukkumaanmenoa, voi olla haitallista. Sininen valo määrittää ihmisen päivärytmin, sillä keho alkaa tuottamaan melatoniinia illalla kun silmiin ei enää tule sinistä valoa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sinivalo voi häiritä unirytmiä ja aiheuttaa silmien rasitusta, mikä voi pitkällä aikavälillä johtaa vakavampiin näköongelmiin.

 

Miksi sinivalon suodattaminen illalla on tärkeää?

Sinivalo tunkeutuu syvälle silmän rakenteisiin ja häiritsee melatoniinin, eli ns. “unihormonin”, tuotantoa. Tämä prosessi voi sekoittaa kehon luonnollisen vuorokausirytmin, mikä voi johtaa unihäiriöihin ja heikentyneeseen unenlaatuun. Mikäli käytät digitaalisia laitteita iltaisin ennen nukkumaanmenoa, kannattaa tällöin ehdottomasti käyttää sinivalolaseja. Lasit suodattavat osan tästä haitallisesta valosta, auttaen kehoasi ylläpitämään normaalin melatoniinitason.

Normaali melatoniinintuotanto edistää nopeampaa nukahtamista ja syvempää unta. Nykyaikana, kun stressi ja kiire usein häiritsevät unta, sinivalolasien käyttö voi olla tehokas keino varmistaa, että saa jokaisesta lepohetkestä mahdollisimman suuren hyödyn irti. Näin sinivalolasit eivät ainoastaan paranna välitöntä silmien hyvinvointia vähentämällä rasitusta, vaan ne tukevat myös laajemmin yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

 

Miten sinivalolasit toimivat?

Sinivalo tunnetaan kyvystään häiritä unirytmiä ja aiheuttaa silmien rasitusta, minkä vuoksi sen suodattaminen on tärkeää erityisesti iltaisin. Sinivalolasit on kehitetty nimenomaan estämään sinivalon pääsyä silmiin. Linssit näissä laseissa ovat yleensä kevyesti pigmentoituja, mikä auttaa suodattamaan haitallista valoa. Ne voivat olla joko täysin selkeitä tai sävytettyjä riippuen siitä, kuinka paljon suodatusta käyttäjä tarvitsee. Oscar Bluelta löytyy sekä selkeitä että ns. “enhanced” laseja. Enhanced lasien linssit ovat sävyltään oranssit ja suodattavat sinistä valoa paremmin kuin tavalliset mallit.

Paremman unenlaadun lisäksi sinivalolasit voivat auttaa vähentämään silmien rasitusta, joka on seurausta näyttöpäätteen tuijottamisesta. Käyttämällä sinivalolaseja säännöllisesti, erityisesti iltaisin ennen nukkumaanmenoa, voit auttaa kehoasi valmistautumaan lepoon ja edistämään luonnollista melatoniinituotantoa, joka on välttämätöntä hyvän unen kannalta. Tämä on erityisen tärkeää ihmisille, jotka viettävät suuren osan päivästään altistuen sinivalolle digitaalisista näytöistä.

 

Kenelle sinivalolinssit ovat tarpeen?

Vaikka sinivalon suodattamisesta ilta-aikaan on hyötyä kaikille, erityisesti seuraaville ryhmille se on hyvin tärkeää:

  1.   Toimistotyöntekijät: Jos vietät suurimman osan päivästäsi tietokoneen tai muun digitaalisen laitteen ääressä, sinivalolinssit voivat auttaa vähentämään silmien väsymystä ja parantamaan keskittymiskykyä.
  2.   Yötyöntekijät: Pääasiassa yöllä työskentelevät käyttävät paljon aikaa keinotekoisessa valaistuksessa ja mahdollisesti näyttöpäätteen ääressä. Tällaisessa tilanteessa sinivalolaseista on erityisen paljon hyötyä.
  3.   Opiskelijat: Opiskelijat, jotka viettävät pitkiä tunteja opiskellen digitaalisilla laitteilla, voivat käyttää sinivalolaseja suojatakseen näköään ja parantaakseen unen laatua.
  4.   Pelaajat: Intensiivinen näytön tuijottaminen pelatessa voi aiheuttaa merkittävää silmien rasitusta, minkä vuoksi sinivalolasit ovat suosittuja pelaajien keskuudessa. Lisätietoja sinivalolasien käytöstä pelaamisessa löydät täältä.

 

Yhteenveto

Sinivalon suodattaminen ilta-aikaan on yksinkertainen, mutta tehokas tapa edistää terveyttä ja hyvinvointia. Sinivalolasit tarjoavat helpon ratkaisun, joka auttaa sekä parantamaan unen laatua että vähentämään silmien rasitusta. Jos vietät merkittävästi aikaa digitaalisten laitteiden parissa, harkitse sinivalolasien hankkimista ainakin iltakäyttöä varten.

Lue seuraavaksi

Sopivatko sinivalolasit pelaamiseen?
Miksi työpäivän aikana kannattaa käyttää sinivalolaseja?