Valoisuudesta johtuvat unihäiriöt, joista kärsii yli 50% väestöstä

Valoisuudesta johtuvat unihäiriöt, joista kärsii yli 50% väestöstä

Moderni elämä on täynnä erilaisia valoja, jotka ovat meille tarpeellisia, mutta ovat toisaalta iltaisin hyvinvoinnillemme haitaksi.

Vaikka luonnollisen auringonvalon hyödyt tiedetään, harva ymmärtää, kuinka keinotekoiselle valolle altistuminen vaikuttaa kehon toimintaan.

Tässä artikkelissa käydään läpi, miksi on tärkeää vähentää ylimääräisen valon saantia iltaisin ja miten valoisuus vaikuttaa jopa kesken uniemme.

Keinotekoisen sinivalon haasteet

Tutkimukset osoittavat, että keinotekoinen sinivalo häiritsee melatoniinin tuotantoa. Tämän unihormonin erittymisen häiriöt iltaisin voi sekoittaa luonnollisen unirytmin. Tämä ilmiö aiheuttaa unettomuutta uniaikanamme, mutta myös väsymystä aamulla, jos herätyskello soi kesken unen kriittisen vaiheen.

Yöllisen valon vaikutukset

Hienoa, nyt osaat olla katsomatta mitään keinotekoista sinivaloa iltaisin tai vaihtoehtoisesti hyödyntämään iltalaseja (Enhanced sinivalolasit).

Entä jos nukkuu valoisassa ympäristössä? Sinivalon vähentäminen ainoastaan illalla ei riitä, jos kaipaat yhtäjaksoista unta läpi yön.

Moni ei tiedosta, että mikä tahansa kirkas valo (television näyttö, huoneen valo, aamuaurinko) kesken nukkumisen häiritsee unen laatua. Tämän ilmiön takia meistä kaikki on herännyt kesäyönä ulkona pilkottavaan aamuaurinkoon.

Pienikin valon määrä nukkumisympäristössä voi estää syvän unen saavuttamista, jolloin kehomme ja mielimme eivät pysty palautumaan kunnolla. Lisäksi yöllinen valoaltistuminen voi johtaa toistuvaan heräilyyn, mikä rikkoo unisyklin ja heikentää unen palauttavaa vaikutusta.

Yksinkertaiset ratkaisut pilkkopimeään uneen

Ensimmäinen asia, joka ihmisillä tulee mieleen, on laadukkaat pimennysverhot. Niitä voi olla kuitenkin vaikea löytää jokaiseen huoneeseen estämään kaiken valon läpäisyn. Toinen haaste tulee matkustelusta: jos olet ystävän luona kylässä tai nukut esimerkiksi teltassa tai autossa, on ympäristö mahdoton pitää täysin pimeänä.

Eräs tehokkaimmista keinoista torjua yöllistä valoa on 100% valoa estävä unimaski. Unimaski tarjoaa täydellisen pimeyden, mikä auttaa kehoa ylläpitämään melatoniinitasot optimaalisina läpi yön.

Käyttämällä unimaskia voimme vähentää heräämisiä, parantaa unen laatua ja siten edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiamme.

Laadukkaasti suunniteltu unimaski (esim. Oscar Bluen Mask 01) on yksinkertainen, mutta tehokas työkalu, joka auttaa meitä hallitsemaan vaivattomasti valoaltistumistamme, ilman että edes tunnet sen olemassaoloa.

Yhteenveto

Elämme ympäristössä, jossa olemme vuorokauden ympäri alttiina keinotekoiselle valolle. Vähentämällä sinivaloa iltaisin sekä varjelemalla itseämme yölliseltä valolta, voimme parantaa helposti kokonaisvaltaista hyv. Investointi laadukkaaseen uneen on tärkein yksittäinen investointi terveyteen ja hyvinvointiin.

Lue seuraavaksi

Sopivatko sinivalolasit pelaamiseen?
Ymmärrä luonnon rytmit: Näin maksimoit energiasi