Ymmärrä luonnon rytmit: Näin maksimoit energiasi

Ymmärrä luonnon rytmit: Näin maksimoit energiasi

Ihminen on vuosituhansien ajan oppinut mukautumaan luonnon tarjoamiin olosuhteisiin, mikä näkyy muun muassa siinä, kuinka kehomme reagoi valoon. Valon ja pimeyden vuorottelu ohjaa vuorokausirytmiämme, ja tässä rytmissä luonnollisella valolla on tärkeä rooli.

Sinivalolaseista on tullut suosittu työkalu hallitsemaan keinovalon vaikutuksia, mutta niiden käyttö ei aina ole tarpeen. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, milloin sinivalolaseja kannattaa käyttää ja milloin taas hyödyntää luonnon tarjoamaa energiaa.

Auringonnousu – Luonnon oma herätyskello

Aamun ensimmäiset auringonsäteet ovat merkki kehollemme aloittaa uusi päivä. Auringonvalon sinivalon spektri on tehokas keino säätää sisäistä kelloamme. Aamuisin ei siis ole suositeltavaa käyttää sinivalolaseja, sillä ne voivat estää tämän luonnollisen prosessin. Sen sijaan on hyvä altistua aamun valolle, joka ohjeistaa aivoja heräämään kunnolla.

Keinovalon hallinta sisätiloissa

Vaikka auringonvalo on hyödyllistä, moni meistä viettää suuren osan päivästä sisätiloissa, jossa altistumme jatkuvasti keinovalolle. Tällaisissa olosuhteissa on suositeltavaa käyttää hieman kellertäviä, mutta vaaleita sinivalolaseja (Crystal-linssit).

Kun työskentelemme pitkiä aikoja tietokoneen tai muiden digitaalisten laitteiden ääressä, sinivalolaseilla voidaan suodattaa riittävä osuus haitallisesta sinivalosta ja suojata luonnollista vuorokausirytmiämme.

Valmistautuminen uneen auringonlaskun jälkeen

Auringonlaskun jälkeen illalla keho valmistaa itseään uneen, jolloin sinivalolaseista on erityisesti hyötyä.

Jos jatkat diginäyttöjen tai kirkkaiden valaisimien käyttöä, suositellaan sinua käyttämään oranssisävyisiä sinivalolaseja (Enhanced-linssit). Tällaiset linssit suodattavat tutkitusti 98% sinivalosta ja auttavat edistämään melatoniinin tuotantoa, mikä valmistelee kehoa levolle luonnolliseen aikaan.

Yhteenveto

Elääksesi terveellistä elämäntapaa, on hyödyllistä ottaa mallia luonnosta, jonka rytmiä olemme tottuneet hyödyntämään jo tuhansia vuosia.

Aamuauringon noustessa on syytä jättää sinivalolasit pois, päivällä sisätiloissa suojata silmät keinovalolta ja iltaa kohti siirtyessä hyödyntää oranssisävyisiä laseja. Näin sinivalolasit ovat osana terveellistä rytmiä, joka tukee sekä valveillaoloa että unen laatua.

Lue seuraavaksi

Valoisuudesta johtuvat unihäiriöt, joista kärsii yli 50% väestöstä